Ensiasunnon ostaminen

Pitkällä tähtäimellä omassa uudessa asunnossa asuminen on edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Omistusasuntoa maksettaessa varallisuus kasvaa, kun taas maksettavista vuokrista hyötyy vain vuokranantaja.

Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin ostos, ainakin jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Oman uuden asunnon ostaminen on hyvin usein myös yksi parhaista hankinnoista koko elämän aikana, sillä pitkällä tähtäimellä omassa uudessa asunnossa asuminen on edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Oma asunto kartuttaa aina omaisuuttasi.

Kun vertaat oman asunnon ostamista ja vuokralla asumista, kiinnitä huomiosi siihen, paljonko kartutat omaa ja toisen varallisuutta. Vuokralla toiselle menee koko vuokrasumma, kun taas omassa asunnossa kuluinasi on vain lainan korko ja taloyhtiön hoitovastike. Sen sijaan lainanlyhennys kartuttaa omaa varallisuuttasi ja myöhemmin asuntoa myytäessä siitä saa usein myös myyntivoittoa. Monet ensiasunnon ostaneet perustelevat valintaansa sillä, ettei ole järkeä maksaa vuokraa toiselle, kun voi maksaa samalla, tai jopa pienemmällä summalla omaa asuntoa.

Oman uuden kodin ostaminen on ennen kaikkea sijoitus, josta voit pitkällä tähtäimellä saada reilun tuoton suhteellisen pienellä riskillä. Omistusasuminen on lisäksi yllättävän joustava asumismuoto. Oman kodin voit sisustaa ja laittaa juuri sellaiseksi kuin haluat ja pääset siitä tarvittaessa nopeastikin eroon laittamalla sen vuokralle tai myyntiin. Jos oma elämäntilanne muuttuu äkillisesti, ei oma koti kahlitse sinua ja laina-asiatkin voi usein järjestellä uudelleen pankin kanssa. Oma asunto siis kannattaa.

Asumiskustannukset

Asuntolaina

Asunnon ostamiseen tarvitsee usein asuntolainan. Yleisimmän käytännön mukaan asunnon ostaja säästää ensin tietyn osuuden asunnon hinnasta, minkä jälkeen pankki myöntää lainan loppuosuudelle. Laina maksetaan takaisin pankin kanssa sovittavalla tavalla tietyn ajan kuluessa.

Omistusasumisen kustannuksiin vaikuttavat asuntolainasta perittävä korko sekä lainan takaisinmaksuaika. Pitkään jatkunut ennätyksellisen alhainen korkotaso ja korkeat vuokrat houkuttelevat yhä useampia suomalaisia ensiasunnon ostoon. Lainanottaja on päässyt hyötymään jo monta vuotta poikkeuksellisen matalasta korkotasosta eikä merkittävää muutosta ole näköpiirissä ainakaan muutamaan vuoteen, sillä rahoitusalan asiantuntijat tuntuvat olevan harvinaisen yksimielisiä siitä, että matala korkotaso tulee vielä jatkumaan. Ensiasunnon ostoa harkitsevan kannattaakin hyödyntää nyt poikkeuksellisen ainutlaatuinen tilanne ja toteuttaa unelmansa omasta kodista.

Hoitovastike

Asunto-osakeyhtiössä maksetaan hoitovastiketta, jolla katetaan taloyhtiön hoidosta ja kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset esim. kiinteistövero, kiinteistöhuolto, isännöinti. Usein mm. kaukolämmöllä toimivissa kiinteistöissä hoitovastike sisältää myös asuntojen lämmityksen. Summa vaihtelee taloyhtiöstä riippuen. Hoitovastike perustuu omistamasi asunnon osakemäärään. Uudisasunnossa ei ole remonttihuolia ja ylläpitokustannukset on ennakoitu tarkasti hoitovastikkeeseen. Näin tiedät jo etukäteen asumiskulut tarkasti eikä yllätyksiä tule.

Rahoitusvastike

Uudiskohteissa asunnon kokonaishinta muodostuu yleensä myyntihinnasta ja lainaosuudesta. Lainaosuutta voit lyhentää kuukausittain rahoitusvastikkeena taloyhtiön taloussuunnitelman mukaisesti tai vaihtoehtoisesti voit maksaa lainaosuuden kokonaan pois omalla rahoituksella tai muuttaa sen henkilökohtaiseksi lainaksi, jolloin hyödyt koron verovähennysoikeudesta.

Verotus

Varainsiirtovero

Asunto-osakkeiden, autopaikkojen ja varasto-osakkeiden kaupassa ostaja maksaa 2 % varainsiirtoveroa osakkeiden velattomasta hinnasta. Tilatuista lisätöistä ei varainsiirtoveroa makseta. Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt ostajalle. Omistusoikeuden siirtymisen edellytyksenä on, että kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu myyjälle.

Ensiasunnon ostaja on vapautettu asunnon varainsiirtoveron maksamisesta, jos ostaja on kaupantekohetkellä täyttänyt 18, mutta ei vielä ole täyttänyt 40 vuotta, omistaa hankkimastaan asunnosta vähintään 50 % ja käyttää asuntoa vakituisena asuntonaan. Ensiasunnon ostajankin täytyy tehdä huoneistosta varainsiirtoveroilmoitus Verohallintoon. Autopaikkojen vero tulee maksuun normaalisti ensiasunnon ostajallekin.

Asuntolainan korkovähennykset

Asuntolainan koroista voit osan vähentää verotuksessa, mikä vähentää asumiskustannuksiasi. Esimerkiksi vuonna 2018 koroista saa vähentää 35 %. Tarkista ajantasaiset verottajan säännöt Verohallinnon sivuilta. Tiedot maksamistasi koroista menevät yleensä pankiltasi suoraan Verohallinnolle, joten erikseen sinun ei tarvitse niitä ilmoittaa. Tarkistathan kuitenkin veroehdotuksestasi, että asuntolainan korot on huomioitu oikein.

Myyntivoittovero

Asunnon myynnistä saamasi myyntivoitto on verotonta, jos olet omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta ja olet asunut (tai perheenjäsenesi on asunut) asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Omistus- ja asumisajan on oltava yhtäjaksoista, kahden vuoden ajassa ei saa olla katkoja. Pelkästään kahden vuoden omistus ei siis tee myyntivoitosta verotonta ja toisaalta vaikka myisitkin asuntosi alle kahden vuoden omistuksen, niin maksat veroa vain mahdollisesta voitosta.

Lisätietoja: Verohallinnon sivuilta »