26.05.2015

Kempeleen Kotilinna arvostelussa Kalevan Asuntopuntarissa

Kalevan Asuntopuntari arvioi lauantaina 23.5.2015 Kempeleen Linnakankaalla sijaitsevan matalaenergiayhtiön Kotilinnan.

Läm­pö­te­hok­kuus laskee asumisen hintaa

Nelostien varressa, viiden kilometrin päässä Kempeleen kuntakeskuksesta sijaitseva Linnakangas on yksi Kempeleen uusista, erityisesti lapsiperheiden suosimista pientalovaltaisista asuinalueista. Yksi alueen uusimmista lisäyksistä on huhtikuussa valmistunut matalaerergiayhtiö Asunto Oy Kempeleen Kotilinna.

Matalaenergiatalo on rakennus, jonka lämmittämiseen kuluu korkeintaan puolet määräysten mukaisen vastaavan rakennuksen energiasta. Tätä tavoitellaan Kotilinnassa esimerkiksi normeja paremmalla lämmöneristyksellä, ilmatiiviydellä ja arkkitehtisuunnittelulla, rakennusten ilmansuuntien mukaan sijoittamisesta alkaen. Kun energiaa kuluu vähemmän, ei energiantuotantomuodolla ole enää niin suurta merkitystä. Kotilinna kuuluu kaukolämpöverkkoon ja asunnoissa on vesikiertoinen lattialämmitys.

Rivi-, luhti- ja paritaloista muodostuvassa 19 asunnon yhtiössä rakennukset asettuvat puikkomaisina toistensa viereen. Autot pysäköidään katoksiin ja asuntoihin kuljetaan rakennusten ja niiden pihojen rajaamia kapeampia pihakatuja pitkin. Sijoittelulla hyödynnetään luonnonvalo ja auringon ilmaislämpö: kaikkien asuntojen oleskelutilat ja pihat on saatu avautumaan tasapuolisesti etelään.

3h+k+s 79 m² asunnossa neliöt on hyödynnetty hyvin. Esimerkiksi molempiin makuuhuoneisiin mahtuisi sijoittamaan parisängyn. Pesutiloihin taas on sopinut runsas kodinhoitonurkkaus.  

Katettu terassi suojaa oleskelu- ja ruokailutilan eteläikkunoita liikalämmöltä, matalaenergiatavoitteita tukien. Valoa läpäisevänä kate ei kuitenkaan varjosta liikaa. Terassin lasittamalla voisi säästää lisää jäähdytys- ja lämmityskuluissa.Linnakankaalta löytyy muun muassa koulu, useita päiväkoteja ja lähikauppa. Lähimpään suureen ruokakauppaan Zeppeliniin on muutaman kilometrin matka.

Alueen poikki kulkee julkisen liikenteen linjoja sekä Oulun että Kempeleen keskustaan. Autolla nelostielle pääsee helposti Metsokankaan kautta ja alueen oma moottoritieliittymä on vireillä. Myös taloyhtiö tukee autoilua tarjoamalla jokaiselle asunnolle jopa kaksi autopaikkaa.

Lue Kalevan Asuntopuntarin artikkeli »
Lue lisää kohteesta »