11.09.2012

Varainsiirtovero nousee 1.1.2013

Varainsiirtovero on vero, joka peritään asuntokaupan yhteydessä. Ensimmäisestä omaksi kodiksi ostetusta asunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mikäli ostaja on 18-40 vuotias ja ottaa asunnon omaan asuinkäyttöönsä. Lisäksi omistusosuus asunnosta täytyy olla vähintään 50 %.

Varainsiirtovero nousee 1.1.2013

Eduskunta käsittelee nyt syksyllä hallituksen esityksen, jonka mukaan asunnon ostajan pitää maksaa kaupasta varainsiirtoveroa 2 % nykyisen 1,6 % sijaan. Lisäksi verotuskäytäntö muuttuisi niin, että varainsiirtovero laskettaisiin asunnon velattomasta hinnasta. Tähän asti varainsiirtoveroa on täytynyt maksaa vain asunnon kauppahinnasta. Veronkorotus sisältyy valtion talousarvioehdotukseen vuodelle 2013 ja lakia ehdotetaan tulevaksi voimaan 1.1.2013. Koska hallituksella on vankka enemmistö eduskunnassa, tulee laki lähes varmasti voimaan.

Sopimuksen tekopäivä ratkaisee

Asunto-osakeyhtiön osakkeista peritään 1,6 % varainsiirtovero vielä vuonna 2012. Vanhaa lakia ja verokantaa sovelletaan kaikkiin 2012 vuoden aikana tehtyihin huoneisto-osakkeiden kauppoihin siitä riippumatta milloin veron maksuvelvollisuus lain mukaan alkaa. Esimerkiksi rakenteilla olevasta talosta syksyllä 2012 asunnon ostanut on velvollinen maksamaan varainsiirtoveron kahden kuukauden kuluessa siitä, kun talo on valmistunut. Vaikka talo valmistuisi 2013 ja omistusoikeus siirtyy silloin ostajalle, maksaa hän varainsiirtoveroa vain 1,6 % kauppahinnasta.

Nastarakennuksen uusimmat kotikohteet Kotikuja ja Kotikaari valmistuvat vuonna 2013, kauppoja tehdään kuitenkin jo nyt syksyllä 2012. Ostaessasi esimerkiksi Kotikaaren 110 m² huoneiston tämän vuoden puolella, säästät varainsiirtoverossa jopa 2695 €. Toimi siis nopeasti!

Lähde: Veronmaksajat.fi

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Mikäli klikkaat "hyväksy", annat suostumuksen oheisten kolmansien osapuolten evästeiden ja seurantatekniikoiden käytölle sekä tietojen siirrolle EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin.

Google Analytics
Kävijäseuranta
Facebook
Markkinointitiedon keruu ja profilointi
Hyväksy
Kiellä
Peru