Ensiasunnon ostaminen

Pitkällä tähtäimellä omassa uudessa asunnossa asuminen on edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Omistusasuntoa maksettaessa varallisuus kasvaa, kun taas maksettavista vuokrista hyötyy vain vuokranantaja.

Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin ostos, ainakin jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Oman uuden asunnon ostaminen on hyvin usein myös yksi parhaista hankinnoista koko elämän aikana, sillä pitkällä tähtäimellä omassa uudessa asunnossa asuminen on edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Oma asunto kartuttaa aina omaa varallisuuttasi.

Kun vertaat oman asunnon ostamista ja vuokralla asumista, kiinnitä huomiosi siihen, paljonko kartutat omaa ja toisen varallisuutta. Vuokralla toiselle menee koko vuokrasumma, kun taas omassa asunnossa kuluinasi ovat vain asuntolainan korko ja taloyhtiön hoitovastike. Sen sijaan asuntolainasi lyhennys kartuttaa omaa varallisuuttasi. Myöhemmin asuntoa myydessäsi on mahdollista että siitä saa jopa myyntivoittoa. Monet ensiasunnon ostaneet perustelevat valintaansa sillä, ettei ole järkevää maksaa vuokraa toiselle, kun voi maksaa samalla kuukausittaisella summalla, tai jopa pienemmällä, omaa asuntoa. Oman uuden kodin ostamista voidaankin pitää sijoituksena, josta voit pitkällä tähtäimellä saada hyvän tuoton suhteellisen pienellä riskillä.

Omistusasuminen on joustava asumismuoto. Oman kodin voit sisustaa ja laittaa juuri sellaiseksi kuin haluat ja pääset siitä tarvittaessa nopeastikin eroon laittamalla sen vuokralle tai myydä. Jos oma elämäntilanne muuttuu äkillisesti, ei oma koti kahlitse sinua ja laina-asiatkin voi usein järjestellä uudelleen pankin kanssa. Oma asunto on järkevän ihmisen järkivalinta.


Asumiskustannukset


Asuntolaina

Asunnon ostamiseen tarvitsee usein asuntolainan. Yleisimmän käytännön mukaan asunnon ostaja säästää ensin tietyn osuuden asunnon hinnasta, minkä jälkeen pankki myöntää lainan loppuosuudelle. Laina maksetaan takaisin pankin kanssa sovittavalla tavalla tietyn ajan kuluessa.

Omistusasumisen kustannuksiin vaikuttavat asuntolainasta perittävä korko sekä lainan takaisinmaksuaika. Yleisesti asuntolaina sidotaan joko 6kk tai 12kk Euribor viitekorkoon, jonka päälle tulee pankin marginaali. Lainaehdoista kannattaa keskustella oman pankin kanssa ja monesti myös kilpailuttaminen kannattaa, pankkien marginaaleissa ja muissa lainan kustannuksissa voi olla eroja.

Hoitovastike

Asunto-osakeyhtiössä maksetaan hoitovastiketta, jolla katetaan taloyhtiöön kohdistuvat verot ja kiinteistöjen hoidosta sekä kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset. Tällaisia ovat esim. kiinteistövero, kiinteistöhuolto, isännöinti ja remontit. Usein, mm. kaukolämmöllä toimivissa kiinteistöissä, hoitovastike sisältää myös asuntojen lämmityksestä aiheutuvat kulut. Hoitovastike perustuu omistamasi asunnon neliömäärään. Hoitovastikkeen rahallinen määrä vaihtelee taloyhtiöstä riippuen, uusissa taloyhtiöissä hoitovastike on selvästi pienempi kuin vanhoissa taloyhtiöissä. Tämä kannattaakin huomioida sillä ero voi olla merkittävä. Uudisasunnoissa ei ole remonttihuolia ja ylläpitokustannukset on ennakoitu tarkasti hoitovastikkeeseen. Näin tiedät jo etukäteen asumiskulut tarkasti eikä yllätyksiä tule.

Taloyhtiön laina ja rahoitusvastike

RS-uudisasuntokohteissa asunnon kokonaishinta (=velaton hinta) muodostuu myyntihinnasta ja taloyhtiön lainaosuudesta. Uudiskohteen valmistumisen jälkeen lainaosuutta lyhennetään kuukausittain rahoitusvastikkeena taloyhtiön taloussuunnitelman mukaisesti. Tyypillisesti alussa on 1-3 vuoden pituinen lyhennysvapaajakso, jolloin rahoitusvastike sisältää vain lainan koron. Tämä antaa joustoa asunnonhankinnan ensimmäisien vuosien kuukausikuluihin. Vaihtoehtoisesti voit taloyhtiön lainan maksaa omalla rahoituksella kokonaan pois.


Verotus

Varainsiirtovero

Asunto-osakkeiden ja autopaikkojen kaupassa ostaja maksaa varainsiirtoveroa 1,5 % osakkeiden velattomasta hinnasta. Tilatuista lisä- ja muutostöistä ei aiheudu varainsiirtoveromaksuvelvoitetta. Varainsiirtovero on maksettava 2 kuukauden kuluessa siitä, kun uuden asunnon omistusoikeus on siirtynyt ostajalle. Omistusoikeuden siirtymisen edellytyksenä on, että kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu myyjälle. Taloyhtiön laina ei vaikuta omistusoikeuden siirtymiseen, vain kauppahinta. Varainsiirtoveroa ei saa maksaa ennen kuin koko kauppahinta on maksettu, koska vasta sitten siirtyy omistusoikeus osakkeisiin ja muodostuu veron maksuvelvollisuus. Kauppakirjaan merkittyjen ostajien jokaisen täytyy tehdä omistamistaan osakkeistaan varainsiirtoveroilmoitus OmaVero-palvelussa. Annamme tarkemmat maksuohjeet muuttopäiväkirjeessä.

Myyntivoittovero

Asunnon myynnistä saamasi myyntivoitto on verotonta, jos olet omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta ja olet itse asunut tai perheenjäsenesi on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Omistus- ja asumisajan on oltava yhtäjaksoista, kahden vuoden ajassa ei saa olla katkoja. Pelkästään kahden vuoden omistus ei siis tee myyntivoitosta verotonta ja toisaalta vaikka myisitkin asuntosi alle kahden vuoden omistuksen, niin maksat veroa vain mahdollisesta voitosta. Tarkista ajantasaiset verottajan säännöt Verohallinnon sivuilta.

Lisätietoja Verohallinnon sivuilta