Muuttajan opas

Muuttajan oppaaseen olemme koonneet niitä asioita, jotka muuttajan tulisi muistaa tehdä.

Tämä opas sisältää tärkeimmät viranomaisten edellyttämät toimenpiteet sekä muita muuton yhteydessä muistettavia ja muuttoa helpottavia asioita.

 

Lähetämme viimeistään kuukautta ennen muuttoa asunnon ostajalle muuttopäiväkirjeen, jossa muuttoon liittyvät yksityiskohdat ja aikataulut on kerrottu helpottamaan muuton sujumista ja suunnittelua. Muuton jälkeen asumisen aloituksessa auttaa huoneistokohtaisesti kokoamamme monipuolinen kodinkansio, josta löytyvät esimerkiksi valmistajien ja tavarantoimittajien laatimat tuotekohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet.

Alla olevaan listaan olemme koonneet niitä asioita, jotka muuttajan tulisi muistaa tehdä. Lista sisältää tärkeimmät viranomaisten edellyttämät toimenpiteet sekä muita muuton yhteydessä muistettavia ja muuttoa helpottavia asioita.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoituksen tekeminen Postille ja Digi- ja väestötietovirastolle onnistuu helposti netissä. Muuttoilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta posti tulee oikeaan osoitteeseen halutusta päivämäärästä lähtien. Muistakaa tehdä osoitteenmuutos myös esim. sanomalehdille. Osa organisaatioista saa uudet osoitetiedot automaattisesti Postin sekä Digi- ja väestötietoviraston kautta. Olet kuitenkin osaltasi vastuussa siitä, että laskut päätyvät muutossa oikeaan osoitteeseen ja ne maksetaan ajoissa. Ilmoita muutosta myös isännöitsijälle. Uusi osoite kannattaa ilmoittaa myös pankkiin, kirjastoon, työnantajalle sekä sukulaisille ja ystäville.

Pyydä tarjous muuttoautosta ja muuttolaatikoista

Muuttoauto helpottaa muuttoa. Suuremman kuljetustilavuuden ansiosta tavaroiden kuljettamiseen tarvitaan vähemmän ajokertoja ja näin ruuhka tontin ajoteillä pienenee. Muuttoautoja löytyy moneen eri tarpeeseen eli varausta tehdessä kannattaa kysyä ammattilaisilta, minkä kokoinen muuttoauto on tarpeisiin sopiva.

Muuttoa helpottaa suuresti nimenomaan muuttoa varten suunniteltujen muuttolaatikoiden hankinta vuokraamalla. Niitä on helppo pinota ja kuljettaa. Muuttolaatikoita käytettäessä taloyhtiön jäteastiatkaan eivät täyty pahvijätteestä. Yksiön ja kaksion muutto vaatii noin 20-50 muuttolaatikkoa, kolmen tai neljän huoneen huoneisto 40-80 muuttolaatikkoa ja yli viiden huoneen huoneisto yli 80 muuttolaatikkoa.

Sähkö ja vesi

Tee sähkösopimus valitsemasi sähköntoimittajan kanssa uuteen asuntoosi viimeistään kaksi viikkoa ennen asuntosi valmistumista tai mikäli asuntosi on ostaessasi jo valmis, niin kauppakirjan allekirjoituspäivästä alkavaksi. Älä myöskään unohda irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimusta ja mahdollista vesisopimusta. Sähkön ja veden kulutuksen mittaus tapahtuu asuntokohtaisesti. Nastarakennus lukee uuden asuntosi vesimittarit kohteen valmistuttua ja ilmoittaa aloituslukemat ko. palvelun tuottajalle ja isännöitsijälle. Sähkömittarit ovat etäluettavat. Energialaitos lukee mittarit etänä, kun huoneisto siirtyy ostajan hallintaan. Sähkönjakeluverkon haltija ja sähköntoimittaja laskuttavat sähkön suoraan kuluttajalta. Isännöitsijä laskuttaa vedenkulutuksesta taloyhtiön vahvistamien hintojen mukaisesti.

Kotivakuutus

Ennen muuttoa on hyvä tarkistaa, miten kotivakuutus kattaa muutossa mahdolliset tapahtuvat vahingot. Jos muutto ei kuulu kotivakuutuksesi piiriin, kannattaa harkita muuttovakuutuksen ottamista. Ilmoita samalla myös uusi osoitteesi vakuutusyhtiöön, jotta kotivakuutus kohdistetaan oikeaan asuntoon. Osakkeenomistajana sinun tarvitsee vakuuttaa oma irtaimistosi, yhtiön vastuulla on vakuuttaa kiinteistö.

Tietoliikenne ja televisiojärjestelmä

Nastarakennuksen uuteen asuntoon muuttaessasi saat käyttöösi edullisen taloyhtiölaajakaistayhteyden. Erillistä modeemia ei tarvita. Taloyhtiössäsi on digitaalinen kaapelijärjestelmä, jossa on valmis kaapeli-TV -liittymä. Ohjeet laajakaistayhteyden ja televisio-järjestelmän käyttöön saat Nastarakennukselta hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Varainsiirtovero

Asunto-osakkeiden kaupassa ostaja maksaa varainsiirtoveroa 1,5 % osakkeiden velattomasta hinnasta. Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa siitä, kun uuden asunnon omistusoikeus on siirtynyt ostajalle. Omistusoikeuden siirtymisen edellytyksenä on, että kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu myyjälle.

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Mikäli klikkaat "hyväksy", annat suostumuksen oheisten kolmansien osapuolten evästeiden ja seurantatekniikoiden käytölle sekä tietojen siirrolle EU:n ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin.

Google Analytics
Kävijäseuranta
Facebook
Markkinointitiedon keruu ja profilointi
Google Tag Manager
Tag Manager
Giosg Chat
Asiakaspalvelu/chat
Hyväksy
Kiellä
Peru