Kaksi sukupolvea kahdessa kerroksessa

Oulussa 19.09.2018

Lapsi yläkerrassa, vanhemmat alakerrassa

Lapsi yläkerrassa, vanhemmat alakerrassa – näin lähekkäin ei asuminen ei luonnistuisi ihan kaikilta. Mikä sai kaksi sukupolvea muuttamaan samaan asunto-osakeyhtiöön?

 

 

 

Kun Anne Salovaaran ja Jukka Sirviön nuorin lapsi Jani etsi itselleen uutta asuntoa, kävivät vanhemmat asuntonäytöissä reissutyötä tekevän poikansa puolesta. Kolmikko ihastui Nastarakennuksen rakenteilla olevaan Kivikkokankaan Kaskeen niin kovasti, että varasi kohteesta heti kaksi päällekkäistä päätyasuntoa – yläkerran asunnon Janille, alakerran asunnon vanhemmille.

- Asuimme Annen kanssa omakotitalossa, jonka suuren pihan ulkotöihin en huonon selän kanssa enää kyennyt. Totesimme, että mahdumme asumaan pienemmässäkin kodissa, Jukka kertaa muuton syitä.

Alakerran kolmio hurmasi Annen ja Jukan saman tien. Etenkin järkevä pohjaratkaisu sekä avoin keittiön ja olohuoneen yhdistelmä vakuuttivat. Myös ikkunoista ja terassilta avautuva maisema loi heti kotoisan olon.

- Kodin sijainti on mahdottoman hieno. Piha on metsään päin, joten jos ohi ei kulje autoja, voi kuvitella asuvansa metsän laidassa, Anne iloitsee.

Vauhdikasta rakentamista

Annen ja Jukan muutto oli työntäyteinen. Vaikka uudessa kodissa odotti tilava varasto, oli 26 vuoden omakotitaloasumisen jälkeen tavaraa karsittava melkoisesti. Pakkaamisen ohella Anne ja Jukka eivät ehtineet seurata tulevan kotinsa rakennustöitä. Jani sen sijaan kävi tasaisin väliajoin katsomassa työmaan tapahtumia ja piti myös vanhempansa ajan tasalla.

Uuteen kotiin muutettuaan asukkaat pääsivät seuraamaan Kasken viereen rakennetun Kivikkokankaan Hehkun rakennustöitä. Jukka tutkaili tyytyväisenä rakennuksen jämerää runkoa ja hyviä eristeitä.

- Hämmästelimme, miten nopeasti rakennukset nykyään kohoavat. Me olemme sitä ikäluokkaa, jolle hitaammin toimivat hartiapankkirakentajat ovat tuttuja. Nyt kun on paljon miehiä ja oikeita ammattilaisia töissä, niin työ käy vauhdilla, Anne kuvailee.

Samalla pariskunta pääsi myös jututtamaan työmaan henkilökuntaa.

- Rakennusmestari kävi aina välillä kysymässä, miten olemme viihtyneet kodissamme. Siitä tuli tunne, että Nastarakennuksella välitetään asiakkaista senkin jälkeen, kun asunnot on saatu valmiiksi, Anne pohtii.

Anne ja Jukka kehuvat Nastarakennusta myös joustavuudesta. Asuntojen avaintenluovutuksen aikaan Jani oli taas matkoilla, mutta vanhemmat saivat lunastettua hänenkin asuntonsa avaimet valtakirjalla.

Avaintenluovutuksen yhteydessä jaettiin myös asuntokohtaiset kodinkansiot, jonka Jukka on lukenut kannesta kanteen.

- Kansiosta on hyvä tarkistaa kaikki asuntoa koskevat asiat. Siellä on tiedot muun muassa asunnon rakenteista, pihan hoidosta, ilmastointilaitteesta ja kodinkoneista. Jopa jokaisen käytetyn maalin sävynumerot on merkitty tarkasti, hän nyökkäilee.

Sopu sijaa antaa

Kahden sukupolven asuminen päällekkäisissä asunnoissa on sujunut sopuisasti. Toisten rauhaa kunnioitetaan ja kyläilemässä käydään silloin kun toiselle sopii.

- Meillä on aina ollut lastemme kanssa hyvät välit. Se toimii perustana sille, että tällainen yhteiselo onnistuu, Jukka tuumii.

Anne ja Jukka huolehtivat posteista ja kukkien kastelusta Janin matkustaessa, ja Janista taas oli muutossa suuri apu esimerkiksi puhelin- ja nettiasioiden hoitamisessa.

Anne kehuu Kasken asuntojen äänieristystä, sillä asuntoon ei kantaudu melua laisinkaan – ei yläkerran naapurista eikä muistakaan asunnoista. Elämä Kivikkokankaalla sujuu muutenkin rauhaisasti.

- Ajateltiin, että tästä ei tarvitse enää pois muuttaa, Jukka kiteyttää.